Logo One Planet
Den Haag Centraal Station
Den Haag Centraal Station

Haagse Sporen

Audiovisuele presentatie door ingenieur Paul Corbey

Activiteit

Paul Corbey, architect van stations en NS-werkplaatsen neemt u mee in de geschiedenis van het openbaar vervoer in en om Den Haag.

Alweer 177 jaar geleden werden de eerste rails naar Den Haag aangelegd. Het railnet van de spoorwegen en later ook voor trams groeide snel en bepaalde vaak de ontwikkeling van de gebouwde omgeving van Den Haag en van de hele regio. Wat nu de regio Haaglanden heet, is gaandeweg aangesloten door deels particuliere spoormaatschappijen. De treinen, trams, de stations, de haltes en de tracés laten cultuur zien en zijn daarmee sporen van hun tijd. Het karakter van het railvervoer veranderde: van de romantiek van het af en toe op reis gaan naar efficiënt dagelijks woon-werk verkeer. Het hart van het railnet verschoof van station Hollands Spoor naar Den Haag Centraal Station. De ontwikkeling heeft ook iets dramatisch en iets tegenstrijdigs: de mensen willen wel stations, treinen, trams en haltes, maar weer niet de bijbehorende rails. Railvervoer had ooit een snelle opkomst, maar beleefde een flinke teruggang in de tweede helft van de vorige eeuw. Nu zitten treinen en trams weer vol en er komen meer ontwikkelingen aan.


Tijden:
Als gevolg van het Coronavirus en de richtlijnen van het RIVM, hebben wij de tijden van de presentaties moeten aanpassen en kunnen wij minder bezoekers toelaten dan voorheen.

De lezingen vinden nu plaats op dinsdagen van 12.45 - 14.00 uur en van 15.00- 16.15 uur.

Tickets:
U dient van tevoren een entreekaartje en tijd te reserveren via deze link: tickets.museon.nl/nl/presentaties
Ook met uw Museumkaart of Vriendenpas moet u via een reservering maken. Kies dan voor een 0-euro ticket en toon de ticket en de Museumkaart/  Vriendenpas aan de kassa.