De gemeente stelt dit najaar in de gehele Vogelwijk straat voor straat een onderzoek in naar de parkeerdruk. Daarbij wordt op drie ‘meetmomenten’ (overdag, ’s nachts en in het weekend) nagegaan hoeveel auto’s er op straat geparkeerd staan. Bij deze tellingen worden ook de privé-parkeerplekken meegenomen, waarbij het dus gaat om auto’s die bijvoorbeeld op een oprit naast een huis staan of zichtbaar in een overdekte stalling.
Deeloplossingen parkeerproblemen
Na deze inventarisatie zal de gemeente naar verwachting onder de bewoners een draagvlakonderzoek houden met betrekking tot het al dan niet invoeren van betaald parkeren, hetzij overal in de wijk, hetzij in bepaalde delen. Tot voor kort hanteerde het stadhuis bij plannen voor invoering van betaald parkeren het uitgangspunt: de hele wijk moet meedoen. Inmiddels heeft de gemeenteraad de Parkeernota 2020-2030 aangenomen, waarin de mogelijkheid is opgenomen om slechts in een deel van een wijk een parkeerregeling in te voeren. Voor de Vogelwijk zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat alleen het noordelijkste gedeelte (tussen Houtrustweg en Nieboerweg), waar de parkeerdruk volgens de laatst bekende tellingen het hoogst is, een regime van betaald parkeren krijgt.
Voertuigen uit omliggende wijken
De contacten tussen de wijkvereniging en de gemeente over het parkeerbeleid in de Vogelwijk zijn door twee oorzaken in een stroomversnelling gekomen. Enerzijds doordat de verkeerscommissie van de wijkvereniging steeds vaker aan de bel trok over de parkeeroverlast (‘s avonds en in de weekends) van bedrijfsbusjes, campers en personenauto’s afkomstig uit de omliggende wijken waar voor parkeren moet worden betaald. Anderzijds was er de pressie van een begin dit jaar door wijkbewoners opgerichte Initiatiefgroep Parkeren Vogelwijk-Noord, die ijvert voor betaald parkeren in het betreffende wijkdeel.

De groep haalde bijna zeshonderd handtekeningen als steunbetuiging binnen en presenteerde die in mei aan verkeerswethouder Robert van Asten. Ook ontstond er binnen de wijk een parkeer-appgroep waarin voor- en tegenstanders van betaald parkeren met elkaar discussiëren.
Een bijkomend probleem is overigens de gebrekkige handhaving van de regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) over wat er wel en niet langs de openbare weg mag worden geparkeerd. Tekenend hiervoor was dat onlangs na een lange reeks klachten eindelijk een wrakkig Pools busje dat al anderhalf jaar op de Nieboerweg stond door de opgespoorde eigenaar is weggehaald. Buurtbewoners hadden in een ludieke actie een roze strik om het busje gespannen, waarmee ze media-aandacht wisten te verkrijgen.
Vertegenwoordigers van het bestuur van de wijkvereniging, de verkeerscommissie en de genoemde initiatiefgroep hebben na overleg besloten om – ieder in zijn eigen rol en verantwoordelijkheid – voortaan zo veel mogelijk gezamenlijk op te treden in de richting van de gemeente. Zij streven ernaar binnenkort een gesprek met wethouder Van Asten te kunnen voeren.
2 commentaar
Onderzoek naar parkeerdruk en draagvlak voor betaald parkeren
Wij wonen aan de Sijzenlaan 50, kruising Patrijslaan, 50 meter van de Sportlaan. Al jaren fungeert deze plek als Openbaar Parkeerplaats voor de omliggende wijken. Ik schat dat 8 van de 10 auto’s niet van bewoners zijn en behalve van de Sportlaan vooral ook uit andere wijken komen. Ik gun iedereen een plek voor de auto, maar onze woonomgeving is inmiddels gedegradeerd tot een parkeerplaats i.p.v. woonwijk.
Niet het aantal geparkeerde auto’s zijn een probleem, maar de overlast die al die parkeerbewegingen met zich mee brengen. Het is hier een komen en gaan van auto’s van ‘s-ochtends tot diep in de nacht. Hardop praten, lopende motoren, bellende bestuurders, rolkoffers en langparkeerders verzieken een ons woongenot. We sluiten vaak ramen en deuren en mijden de tuin om aan al deze onrust te ontkomen.
Bovendien werken wij vanuit huis en hebben we dus weinig keus om hier aan te ontsnappen. Zelf moet ik veel materiaal in/uitladen voor mijn bedrijf en kan ik maar zelden in de buurt van mijn eigen woning parkeren. Momenteel staan er 2 auto’s al 4 weken voor ons huis geparkeerd, Nederlands en Duits kenteken. Het lijkt er niet op data deze snel vertrekken.
Kortom, wij zijn helemaal klaar met de Vogelwijk als gratis parkeerplek en hopen dat aan deze onhoudbare situatie snel een eind wordt gemaakt. Ik weet dat veel bewoners in de wijk de noodzaak niet zien en misschien niet een paar tientjes over hebben voor een parkeervergunning. Maar als we hier samen een leefbare woonomgeving willen hebben dan zou wat solidariteit ook wel op zijn plaats zijn.
Op korte termijn ga ik zelf actie ondernemen. Zo ga ik de eigenaren van vreemd-parkeerders verzoeken elders te parkeren, en vraag ik een parkeerplaats voor laden/lossen aan. De ergenis is bij ons zo groot geworden dat langer wachten geen optie is.
Ik hoop dat de commissie parkeren/verkeer van de Vogelwijk dit bericht ter harte neemt.
Met vriendelijke groet, Eric en Saskia Plugge-Donkersloot
Ik heb U al een brief gestuurd : Overlast van parkeren van strand bezoekers en wandelaars en honden uitlaters vooral in de zomermaanden en vakantie periodes dan begint het om 9.00 al vol te stromen. En de ergernis dat er veel afval op straat achter gelaten wordt. Blikjes, etc.
Zelfs de afgelopen zomer werd er een plastic zak met een poep luier in het putje van afvoer gestopt, toen ik vroeg of ze deze mee wilde nemen kreeg ik als antwoord dat dat niet ging want dan zou het in de auto zo stinken. Dus ik ben voor betaald parkeren, maar dan wel v. a. 9.00 in de morgen desnoods alleen in de zomermaanden.
Deze overlast is het meest voelbaar voor bewoners in de buurt van strand opgangen.
Ik hoop dat U dit probleem ook meeneemt in Uw plannen, verkeer.
Vriendelijke groet.
J. Broeren